Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Woon jij in een huis wat gebouwd is ten tijde van een verouderd bouwbesluit, dan moet je waarschijnlijk behoorlijk stoken om het binnen comfortabel warm te krijgen. Oude woningen, opgeleverd voor 1980, zijn namelijk niet voldoende geïsoleerd. Het zijn woningen die niet goed zijn voor het milieu. Om opwarming van de aarde te voorkomen is het zaak dat de CO2 uitstoot van deze woningen in de komende jaren wordt terug gedrongen. We keken voor jou naar manieren om jouw woning zo milieuvriendelijk te maken. Daarnaast keken we naar manieren om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal zelf zo duurzaam mogelijk is.

*Tip Kruipruimte isolatie nodig? Ontvang hier vrijblijvend tot 4 offertes van lokale kruipruimtespecialisten.

Hoe jij jouw woning minder belastend maakt

Om jouw woning te isoleren kan je gebruik maken van meerdere materialen. We hebben ze voor je op een rij gezet waarbij we keken naar de isolerende waarde maar ook naar de duurzaamheid. We kwamen tot de volgende bevindingen:

Welke isolatie oplossing schaf je aan Duurzaam Isolerende waarde Prijs per vierkante meter inclusief arbeidsloon en BTW
Isolatie van piepschuim parels, vlokken of chips Nee Gemiddeld Tussen 9,95 en 14,75 euro
Isolatie van steenwol deken Matig Iets boven gemiddeld Tussen 16,50 en 21,95 euro
Isolatie van folie Ja Optimaal Tussen 22 en 24,95 euro

Piepschuim en duurzaamheid

Kies je voor piepschuim om een kruipruimte mee te isoleren dan maak je een voordelige keuze. Deze zal in de meeste gevallen gebaseerd zijn op de prijs. Bij ondiepe kruipruimten heb je weinig andere keuze. Het materiaal is niet duurzaam. Dat komt doordat bij de productie van polymeren behoorlijk wat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. De isolerende waarde van het product is gemiddeld tot iets onder gemiddeld. Je mag dus niet van een milieuvriendelijke keuze spreken.

Steenwol en duurzaamheid

Steenwol is een product wat matig duurzaam is. Het materiaal is gemaakt van natuurlijke grondstoffen maar voor het delven wordt het milieu wel belast. Het materiaal heeft een boven gemiddelde isolerende waarde waardoor je mag stellen dat het isolatiemateriaal een matige vorm van duurzaamheid heeft. Deze keuze wordt vaak gemaakt wanneer mensen een goede isolatie met een net rendement voor een aantrekkelijke prijs willen aanschaffen.

Folie en duurzaamheid

Folie is een materiaal wat duurzaam is. Vaak wordt het materiaal gemaakt van gerecyclede kunststof. Dat maakt het tot een product wat een hoge mate van duurzaamheid heeft; tijdens de productie wordt het milieu wel belast maar in mindere mate dan bij de voorgenoemde materialen. Daarnaast heeft folie een optimaal rendement wat ervoor zorgt dat het product een optimale duurzaamheid heeft.

 

Hoe de overheid jou tegemoet komt

De Nederlandse overheid wil graag dat oude woningen na isolatie krijgen. Het is dan ook zo dat je een subsidie krijgt op isolerende werkzaamheden. Dat kan op de volgende manieren:

  • Lage BTW over het arbeidsloon. Op het arbeidsloon betaal je BTW. De overheid heeft echter geregeld dat je het lage percentage BTW betaalt. Dat houdt in dat je 6 procent BTW betaalt over het arbeidsloon. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit opgehoogd naar 9 procent. Over de overige kosten van kruipruimte isolatie betaal je het hogere BTW percentage van 21 procent. Dit is een subsidie die je niet zelf hoeft aan te vragen. Het isolatiebedrijf zal deze subsidie op de factuur met jou verrekenen.
  • Twee soorten isolatie met subsidie. Laat je minimaal twee soorten isolatiemateriaal in één keer aanbrengen dan heb je recht op subsidie. De hoogte hiervan is afhankelijk van de isolerende waarde van het materiaal. Daarnaast is de hoogte van de subsidie afhankelijk van de CO2 reductie na het aanbrengen van het materiaal. Eis is wel dat het materiaal door een professioneel isolatiebedrijf is aangebracht. Daarnaast moet je facturen, bonnen en bijsluiters bewaren en de subsidie moet je zelf aanvragen.
  • Een beter energielabel geeft voordeel. Ieder huis in ons land heeft een energielabel. Op het moment dat jouw woning door de isolatie een beter energielabel krijgt ontvang je van de overheid een subsidie. Eis is ook in dit geval dat de isolatie door een gecertificeerd bedrijf is aangebracht. Daarnaast moet je de facturen, bonnen en bijsluiters gebruiken om aan te tonen dat jouw woning inderdaad een beter energielabel heeft.

Zaken die de prijs van milieuvriendelijke kruipruimte isolatie bepalen

Hoeveel jij betaalt voor milieuvriendelijke kruipruimte isolatie wordt bepaald door een aantal factoren:

  • Het materiaal wat gebruikt wordt. Het isolatiemateriaal zelf heeft een prijskaartje. Dat bepaalt voor een aanzienlijk deel het totale bedrag op de factuur. Kies je voor de goedkoopste optie dan betaal je naar verhouding het minste. De factuur is daardoor voordeliger maar het rendement is later wel lager.
  • De afstand tussen jou en het isolatiebedrijf. Op het moment dat je een isolatiebedrijf inschakelt doe je er verstandig aan om eerst te kijken wat de locatie is van het isolatiebedrijf. Men zal jou immers kilometerkosten in rekening gaan brengen waardoor de rekening behoorlijk kan oplopen. De afstand bepaalt dus de hoogte van de rekening. Door een lokaal bedrijf te kiezen bespaar je hierop.
  • Het aantal vierkante meters. Een isolatiebedrijf zal vaste kosten maken voor het aanvoeren van isolatiemateriaal en het klaarzetten van het materieel. Deze worden verdeeld over de eerste 35 vierkante meters van jouw huis. Heeft jouw huis een groter oppervlak dan die 35 vierkant meters dan wordt de prijs daarna wat lager.

Offertes vergelijken

Het snelste bespaar je op isolatie door eerst offertes te vergelijken. Dat doe je aan de hand van de volgende hulplijst:

  • Al het gebruikte materiaal op de offerte. Een complete offerte heeft al het gebruikte materiaal vermeld staan. Ook het gebruik van machines om het isolatiemateriaal valt hier onder.
  • Prijzen inclusief BTW. De prijzen op de offerte moeten inclusief BTW zijn. Alleen dan krijg je een realistisch overzicht.
  • Kilometerkosten op de offerte. De afgelegde kilometers moeten op de offerte staan. Dit is een zaak waarop valt te besparen.

Offertes opvragen doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in jouw mailbox om thuis te vergelijken. Jouw voordeel kan oplopen tot 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!  →  530+ Google-reviews

Laatste nieuws

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in

5x Kruipruimte isolatie valse vooroordelen

Oude woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn nog volgens een oud