Informatie over de kruipruimte
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren. Er zijn hier zelfs speciale buisisolaties met sluitmechanismes voor. Met deze buisisolaties isoleert je heel eenvoudig jouw verwarmingsbuizen. Wel zijn deze buisisolaties met sluitmechanismes duurder dan zonder sluitmechanisme. Echter bespaar je wel veel tijd die je anders besteed aan het dichtlijmen of tapen van de naden.

Hoe isoleer je de verwarmingsbuizen.

Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal helemaal om de verwarmingsbuizen zit, zodat er geen lucht meer door kieren kan komen. Zijn er toch nog kieren die open zijn? Tape of lijm deze dan dicht, zowel aan de kopse kant als in de lengterichting. Als je een bocht om moet, snij dan V-vormige stukjes uit het isolatiemateriaal. Zo kan je netjes een aansluitende bocht maken.

Het komt wel eens voor dat de verwarmingsbuizen heel dicht naast elkaar liggen. Hierdoor is het lastig om ze apart te isoleren. Isoleer deze buizen daarom ook samen. Gebruik hiervoor repen glaswol of steenwol en zet dit om de buizen vast met ijzerdraad.

Let ook op de bevestigingspunten van de verwarmingsbuizen. Deze geleiden goed warmte waardoor ook hier onnodig warmte verloren kan gaan.

Voordelen van geïsoleerde buizen in uw woning:

  • Het isoleren zorgt ervoor dat je huis sneller is opgewarmd. Dit komt omdat de warmte langer blijft hangen. Er wordt hierdoor minder gestookten dit bespaart je heel veel geld.
  • Het wooncomfort verbeterd. Door de goed geïsoleerde woning is het ook comfortabel in huis, als het buiten vriest.
  • Hetzelfde geld voor de zomer, alleen dan omgekeerd. De woning is nu goed geïsoleerd, de warmte blijft dan juist buiten en komt niet naar binnen
  • Geluid van buiten de woning wordt gedempt.
  • Het is duurzaam. Hoe minder je stookt, hoe minder CO2 er wordt uitgestoten.
  • Het huis scoort beter op de woningmarkt doordat het goed geïsoleerd is

Moeten er ook andere buizen worden geïsoleerd in je woning?

Nee, dit heeft geen zin en kost alleen maar overbodig veel moeite en geld. Isoleer alleen buizen en leidingen die uit ruimtes komen die niet verwarmd worden. Ook ziet isolatiemateriaal er vaak niet mooi uit en maakt het je huis in de meeste gevallen ook iets minder mooi.

Wel kunt je ervoor kiezen om de waterleidingen te isoleren. Hierdoor merk je een groot verschil in de badkamer of keuken wanneer je warm water nodig hebt. Het water wordt hierdoor veel sneller warm.

Hoeveel bespaar je

Je bespaart tot ongeveer 2 euro per meter per jaar. Je buisisolatie kost 1 tot 2 euro per meter. Het is dus een hele slimme en goedkope inverstering. Je hoeft de isolatie immers maar één keer aan te leggen terwijl je energiekosten voor langere tijd lager worden.

In een gemiddelde woning kun je eenvoudig 10 tot 20 meter isoleren. Dat bespaart tot wel 40,- euro per jaar.

Er zijn verschillende diktes te koop tussen de 9 en 35 millimeter. Hoe dikker de isolatie, hoe meer het bespaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Eenvoudig leidingen in de kruipruimte isoleren

Er bestaan verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee je verwarmingsbuizen kunt isoleren.

Checklist kruipruimte isolatie

Een kruipruimte isoleren is een klus die gemakkelijker lijkt dan hij in

5x Kruipruimte isolatie valkuilen en veel gemaakte fouten

Huizen die voor 1980 zijn gebouwd zijn slechts zelden goed geïsoleerd. De